Home | Echipament | Pentru medici | Avantajele radiologiei digitale | Radiografie panoramica | Tomografie computerizata | Contact

Avantajul esential al radiologiei digitale este REDUCEREA CU 90 % A NIVELULUI DE RADIATIE fata de radiologia clasica traditionala.

Acest avantaj este de fapt avantajul pacientului care va incasa cu 90% mai putina radiatie decit in radiologia traditionala.

In continuare va ajutam sa intelegeti principiile cu care functioneaza radiologia digitala.

Radiologia digitala reprezinta o noua frontiera in radiologia stomatologica, fiind începutul unei revolutii in radiologia orala si maxilofaciala. Prima radiografie digitala intraorala a fost realizata în 1982 de stomatologul francez Francis Mouyen care în colaborare cu firma Trophy, a realizat primul radioviziograf cu dispozitive CCD legate prin fibre optice la un computer. Abia dupa câtiva ini, in 1995, aceeasi firma va initia si sistemul panoramic digital. In ultimii cinci ani. radiologia digitala din domeniul stomatologic a luat amploare prin dezvoltarea sistemelor de achizitie si optimizarea programelor de procesare de imagine, numeroase firme disputându-si autoritatea pe piata a paratelor radiologice digitale.

Ulterior firma Trophy a fost achizionata de grupul american Kodak iar din acel moment aparatele radiologice poarta numele Kodak.


Principalele componente ale unui sistem radiologie digital sunt: aparatul generator de radiatii X, senzorul digital, calculatorul cu software-ul adaptat prelucrarii de imagine si elementele necesare stocarii si transmiterii informatiilor radiologice (imprimanta. CD-uri, dischete, retele de calculatoare).
La ora actuala exista trei tipuri de senzori digitali, având principii de functionare diferite: CCP (charge couple devices), PSP (pholostimulable phosphor plate) si recent aparuti,CMOS (complimentary metal-oxide semiconductor) specifici aparaturii video.
Aparatul nostru Kodak 9000 3D foloseste sennzorul CMOS cu fibra optica –ultimul si cel mai modern tip se senzor aparut pe piata.
Senzorul digital înlocuieste filmul radiologic clasic, astfel ca pentru realizarea radiografiilor dentare va fi pozitionat respectându-se aceleasi principii tehnice din radiologia conventionala. In urma expunerii la radiatii X a regiunii de examinat, rezulta un fascicul neomogen de radiatii, energia radianta fiind absorbita diferit de tesuturile strabatute . Aceasta radiatie electromagnetica va rupe legaturile covalente din siliciul cristalin, generând o sarcina electrica proportionala cu radiatia incidenta. Semnalul analogic rezultat este transmis computerului, la nivelul acestuia existând o placa de achizitie ce realizeaza conversia analog-digitala a semnalului.

Radiografia clasica este compusa din puncte a caror intensitate variaza de la negru la alb pe o scara a nivelurilor de gri. Pentru conversia acestei imagini in forma digitala, ea este împartita in piese individuale de informatie (numite pixeli) ce descriu intensitatea luminoasa si coordonatele punctului (X,Y). Acest proces de fragmentare si codificare a imaginii se numeste digitizare.
Codificarea intensitatii luminoase a fiecarui punct din imagine se tace prin atribuirea unui numar binar. Lungimea cuvântului binar induce numarul de gradatii posibile pe scara de gri,adica rezolutia de contrast. Un bit permite codificarea negru/alb, pe cind un octet (8 biti) permite codificarea a 28 = 256 de nivele de gri.
In timpul conversiei analog-digitale, codificarea imaginii este însotita in general de o pierdere de informatie. Aceasta pierdere este insa teoretica deoarece este inaccesibila ochiului uman care nu poate distinge decât 16 nivele de gri. In practica, sistemele digitale folosesc matrici bidimensionale, cu codificarea imensitatii pe 8 pâna la 24 biti.
Pentru a putea fi redata, imaginea digitala va fi convertita in imagine analogica, vizibila pe monitorul computerului.
Calitatea imaginii radiologice obtinute în final nu depinde numai de eficienta detectorului digital, ci si de calitatea aparatului röntgen utilizat si mai ales de performantele componentei hardware si software.
Computerul anexat sistemului digital trebuie sa aiba o configuratie care sa-i permita achizitia si prelucrarea imaginilor radiologice.
Prin implementarea unui software specializat, imaginile pot fi prelucrate, rezultând detalii care altfel pot scapa la o examinare superficiala. Posibilitatile de procesare de imagine furnizate de software-urile aflate la ora actuala pe piata presupun în general: variatia contrastului, obtinerea negativului imaginii (negru devine alb si invers), inversarea imaginii (obtinerea imaginii simetrice în ax vertical), zoom (marirea întregii imagini sau doar a unei zone de interes), masurarea unor dimensiuni dupa o prealabila calibrare, substractia, calculul histogramei (permite analiza densitatii unei regiuni prin reprezentarea nivelelor de gri de-a lungul unei linii trasate de operator), reprezentare 3D, înregistrarea si arhivarea imaginii, editarea imaginii pe film radiologie. Un software modem permite vizualizarea pe acelasi ecran a imaginilor radiologice retroalveolare, panoramice si a celor captate prin camera video intraorala. Medicul stomatolog are posibilitatea manipularii lor simultane si a compararii lor.
Aparatele digitale pentru radiografii panoramice includ un numar variabil de programe standard adaptate nevoilor diagnostice alemedicului stomatolog: realizarea radiografiilor panoramicela adult si copii, a articulatiilor temporo-mandibulare în incidenta postero-anterioara si laterala cu gura închisa si deschisa, a sinusurilor maxilare.
Dupa ce medicul stomatolog a formulat un diagnostic, imaginile radiologice pot fi stocate fie pe hard diskul sau pe suport magnetic(CD).
Imaginile radiologice digitale pot fi transmise la distanta prin intermediul retelelor de calculatoare sau prin Internet. Asfel, se asigura accesul direct si rapid la informatie, precum si comunicarea între departamentul de radiologie-imagistica si medicul specialist stomatolog.

In concluzie, radiologia digitala reprezinta viitorul în domeniul radiologiei, având urmatoarele avantaje:
• Reducerea cu 90% a dozei de iradiere fata de radiologia clasica;
• Scaderea timpului de lucru prin cresterea vitezei cu care este redata pe monitor imaginea radiologica, practic in câteva secunde;
• Obtinerea unor imagini de calitate superioara;
• Posibilitatea prelucrarii imaginilor si evidentierea unor detalii care nu pot fi percepute altfel de ochiul uman;
• Vizualizarea pe acelasi ecran a mai multor radiografii panoramice din examinari efectuate la anumite intervale de timp si compararea acestora;
• Posibilitatea transmiterii la distanta a imaginilor prin retele de tip Internet;
• La cerere radiografia panoramica poate fi printata cu imprimanta de inalta rezolutie
• O mai buna arhivare si gestionare a imaginilor radiologice.
gestionare a imaginilor radiologice.

Dental West
2021 © Copyright Dental West Romania. All rights reserved.                                                                                                              Created by  EssMedia.ro